Tin Besar

Tin Tong

Isnin, 22 November 2010

Pasti

Pinnn.... pinn.... Hai, bukan main marah lagi bro ni. Asyik dok hon orang, kejap dia ke kiri, kejap dia ke kanan. Nak ke mana dok speed laju-laju ni bro. Relax lah bro. (bak kata orang-orang muda). Chill... : ) Okay, setelah menempuh perjalanan yang jauh melalui laluan tinggi... haha (highway), kini ada beberapa tips untuk anda di rumah dan di dalam kereta.

1. Pastikan segala keperluan dah dimasukkan dalam kereta before you go anywhere.
2. Pastikan berdoa atleast baca bismillah sebelum memulakan perjalanan. Non-Muslim, wajib doa pada Tuhan.
3. Pastikan pemanduan tidak seperti orang mabuk. (dilorong yang betul dan selamat sejahtera)
4. Pastikan ngotnyet-ngotnyet ada! (kacang, asam masin, gula-gula, etc.*)
5. Pastikan jangan slow speed bila ada kemalangan. (nak tengok accident)
6. Pastikan jiwa dan raga sangat tenang dan tak terlelap tika memandu atas jalan yang lurus dan tenang itu.
7. Pastikan kita yakin dan tahu ke destinasi yang akan dituju.

Moga tips ini menjadi panduan anda semua yang ada diluar sana. Terutama yang muda, anda hendaklah bersabar dan jangan ikut sangat jiwa muda kita ya.
Beringat sebelum terkena.
Mudah-mudahan, pengguna jalan raya, tak kiralah lebuh raya ke, jalan raya ke, simpang raya ke, sama-samalah kita terkena hembusan tips ini, malah menggunakannya dengan sebaik mungkin pun.
Terimalah tips yang tak seberapa daripada teman.
Sekian... : )

p/s - tips ini bukan hanya untuk musim perayaan. musim tak raya pon sangat boleh anda manfaatkan juga. yeayy!



*ngotnyet-ngotnyet - istilah bagi makanan ringan
yang telah diberikan oleh seorang mak cik
dalam panggilannya kepada radio Era.fm.*

11 ulasan :

yusra -.-'' berkata...

yeahh tips sgt berguna ! thx keh !
jgn lupa ngotnyet2.. haahhaah..

4umyfans berkata...

yusra < welcome back!
ngotnyet2 tu penting...

yusra -.-'' berkata...

haahahhaa.. adeh
eh,, mcm mane td ? tak phm lah.. link trus ke shout mix ? ta phm.. :D

4umyfans berkata...

yusra < ni, silap cakap tadi. link terus ke blog melalui ShoutMix tu.

yusra -.-'' berkata...

ok cmni, b4 kita send msg tu,, kan kene isi name, website tu kan ?
haa yg utk website tu,, masukkan link blog.. okeh ? :D
goodluck ! ^^

little cart00n berkata...

ihsan dari pemandu berhemah bernama cipole!muahhahahaha :D

4umyfans berkata...

yusra < tQ bebanyak ye.

4umyfans berkata...

little cart00n < haha. saja bagi tips yang hampir berguna.

*p/s : chipoley - e-z
chipuku - ery

harap maklum. haha

HAZWAN17 berkata...

berhati-hati di jalan raya
ingatlah orang yang tersayang

4umyfans berkata...

HAZWAN17 < betul kata kamu tu...

Bazilah berkata...

yeay! goodluck! :D

Tin Klik-Kluk