Tin Besar

Tin Tong

Isnin, 11 Januari 2016

Sekelumit Kata Untuk Dirasa

Terkadang RKI berangan-angan bahawa di suatu hari nanti, RKI akan berjaya menjadi seorang usahawan, dapat membantu orang susah, dapat menolong selagi terdaya, dan punyai sahabat yang sangat supportive, saling membantu diri yang serba kerdil ini. Dan bagi sang jejaka, pastinya mengimpikan seorang sang gadis yang mampu mendepani sukar, tawa bersama-sama dalam pengembaraan kehidupan yang dipenuhi dengan cinta keranaNya. Jujurnya, semua orang termasuk RKI impikan pasangan yang cantik, serba serbi sedap mata memandang, sedap akhlak budi pekertinya dan molek tatasusila, sopan santunnya. Namun begitu, rupa dan paras sudah lagi tidak penting seandainya si gadis itu sudi berkerjasama, menjalin ikatan perkahwinan yang sah dan sanggup bertoleransi dengan RKI untuk menempuhi dugaan hidup bersama. Ini saja sudah jadi satu imuniti besar buat sang gadis itu terhadap RKI.

Namun apakan daya, angan-angan yang ada pernah seketika hampir menjadi realiti, dan kini sudah kembali menjadi takdir. Takdir... bahawa pertemuan dan perpisahan pasti ada dalam diri kita, baik sesama keluarga, sahabat mahupun kenalan kita. Ya, amat sukar rasanya ingin menapak semula dalam tahun baru ini (2016) tanpa teman seperjuangan, teman kasih sayang dan teman gurau kasar seorang insan. Keberadaan situasi ini sudah pasti bakal dan mungkin muncul dalam hidup teman dan kamu semua. Walau bagaimanapun, bagi teman, perkara ini sudahpun jadi realiti; sedang melalui fasa move on itu.

Mujur selalu teman bisikkan dalam jiwa sendiri, "pertemuan perpisahan, jodoh, ajal, sudah pasti kita bakal lalui. Maka siap sedialah duhai RKI, bahwa perkara itu tidak mustahil kerana disisiNya jualah segala ketentuan tertulis." Dan mujur juga hati selalu berbisik manis, "cinta itu sentiasa ada, walau di mana dia berada, walau dia lari dengan sesiapa pun, kalau sudah tertulis dia pasanganmu, dia tetap pasanganmu". Sungguh, tiada apa yang dapat melegakan RKI melainkan membelai diri, memujuk manja bahawa Tuhan sentiasa ada buat kita. Dia sentiasa tahu hard time kita, dan selalu memberi tanda dan petanda yang manis, bagi orang-orang yang bersabar dan beriman.

Maka apalah lagi kebahgiaan yang ada di dunia ini dengan kecintaanNya pada kita? Setiap hari diberikan nikmat tak terhingga, setiap pandangan diberiNya kita kelegaan pada perasaan dengan permandangan hijau saujana mata memandang, setiap hembusan nafas terasa segar ditemani unggas berterbangan menyanyikan lagu kicauan merdu.

"It's not that you don't experience fears, it's courage when you experience the fear but keep going." (Kim Do Han, Drama Good Doctor Ep14, 2013, Korea)
"There are two sides to everything." (Kang Hyun Tae, Drama Good Doctor Ep16, 2013, Korea)
"Painful love is still love." (Han Jin Wook, Drama Good Doctor Ep.17, 2013, Korea)  

Beberapa konotasi di atas memberikan sentuhan pada jiwa RKI. Walaupun drama tersebut menceritakan gaya hidup seorang doktor, kisah dan plot yang digarapkan memberikan gambaran sesuatu. Seolah-olah menghembuskan semangat pada RKI. Ya, untuk berjaya dalam hidup, kita mesti menjadi tekun seperti Kim Do Han yang gigih dalam merawat pesakitnya, dan mengambil sedikit ketegasan yang ada pada Cha Yoon Seo yang bertegas dengan sekelilingnya tentang pentingnya teamwork dan sikap tak terlalu kecil hati dengan cakap-cakap orang, tetapi jangan dilupakan ketulusan hati Park Si On yang menganggap dirinya terasing daripada manusia lainnya, tetapi berusaha untuk bersama-sama dalam pasukan untuk selamatkan nyawa pesakit-pesakitnya. Itulah nilai murni yang menjentik perasaan RKI selepas menonton drama Good Doctor ini.

Apa yang pasti, selagi nafas masih berfungsi, pratikkanlah perkara-perkara kebaikan buat sekeliling walau mungkin anda merasakan bahawa anda seorang lone ranger di dunia, tetapi anda tetap punyai Dia yang sentiasa menyayangi dan mencintai anda lebih daripada sayang dan cintanya manusia terhadap anda.

4 ulasan :

ceehedi berkata...

jika terdapat sebarang idea untuk menjadi usahawan.. datang la berkongsi bersama-sama.. mana tahu kita dapat sama2 maju lebih setapak kehadapan..

4umyfans berkata...

@ceehedi terima kasih saudara. Cadangan yang bernas tu, buat masa ni masih belum ada sebuah idea yang konkrit lagi. huhu

ceehedi berkata...

oooohh tidak mengapa.. jika sudah punya idea yang konkrit.. boleh kita berkongsi.. hahaha..

4umyfans berkata...

@ceehedi ohhh yeayy? oraep, nanti boleh ngeteh sama. hahaha

Tin Klik-Kluk