Tin Besar

Tin Tong

Rabu, 25 Februari 2015

Perbincangan Mengenai Ego

Memikirkan soal kebaikan merupakan fitrah setiap manusia, hatta seseorang yang bersikap jahat sekalipun, tetap ada sekelumit niat kebaikan daripadanya. Begitulah resam jiwa yang fitrah.

Namun begitu, di zaman kerosakan umat ini, tidak ramai insan yang suka ditegur, apatah lagi 'diceramah' secara tiba-tiba tentang galakan membuat kebaikan. Di sini, kita dapat lihat di mana letaknya satu lagi sifat yang ada di dalam diri kita iaitu ego. Keegoan seseorang bergantung pada kefahaman, cara berfikir, persekitaran malah bagaimana seseorang itu dapat mengawal tahap egonya. Kalau ikutkan teori, ego terbahagi kepada 3, iaitu Id, Ego, dan Super Ego. Sebaliknya, RKI tidak akan menjurus pada teori itu tetapi ingin mengajak anda untuk berfikir sejenak di dalam Taman Ruangan Konklusi Idea ini.

Cuba kita lihat pada keadaan sehari-harian kita, apakah kita dapat kekal bertahan dengan dugaan dan cabaran itu, atau kita terus melenting dan mula merasakan kita lebih betul berbanding si polan? Nah, di sini kita boleh mulakan ukuran pada diri. Seandainya kita mula rasa nak marah, atau kita fikir kita saja betul padahal si polan juga ada hujah yang betul, dan kita pula mula menunjukkan keilmuan yang kita ada dengan mengikut perasaan amarah itu, fikir kita cukup hebat, dikhuatiri kita telah terjerumus ke fasa ego yang negatif ini. Sebenarnya wahai kawan dan teman pembaca, peratusan orang yang berfikir sejenak, mena'kul(membuat pertimbangan), berusaha memilih untuk menggunakan cara kata-kata berhikmah dalam memberi respond dengan hanya senyuman / berdiam diri sangatlah rendah di zaman ini.  Mana tidaknya, kita lebih memilih untuk terus memberi pantulan dengan sesuatu perkara mahupun isu.

(Reaksi kucing apabila terancam.)

Di Taman RKI yang ditemani dengan keindahan pokok Rozzel, pokok Jagung dan serangga-serangga seperti lebah kelulut, ladybird malah kucing yang comel ni, teman nak mengajak kita untuk menghayati suatu pesanan orang-orang alim.  Apa pesanan itu? Marilah kita menganjurkan sikap berlapang dada. Tak rugi kalau kita berbuat baik sesama manusia, berlapang dada. Kalau kata kita ternampak kawan kita update status facebook mahupun twitter yang berbaur busuk hati, tak salah nak tegur tapi biarlah bercara. Mungkin dengan langkah paling afdhal, kita PM(Private Message) atau DM (Direct Message) dia secara persendirian. Insya Allah, pasti mujarab dan berhikmah, namun kalau berlaku sebaliknya, teguran ditolak dan dimarah, anggaplah itu ujian daripada Allah untuk melatih kita bersabar.

Paling penting, hormati pendirian orang, jangan memaksa walaupun ingin mengajak ke arah kebaikan. Ambil pendekatan Baginda Nabi S.A.W. yang berdakwah secara lemah lembut, penuh tertib diselangi dengan hikmah dan mutiara kata, lambat laun dengan rahmat Allah pasti apa yang hendak disampaikan masuk dan terus melekat pada hati-hati yang merindui ketenangan yang kekal abadi. Dengan itu, jom! Jom kita sama-sama cuba perbaiki dan kawal ego kita, walau setinggi mana ilmu kita, walau sehebat mana kemahiran kita, kita kena tanam dalam hati, ini semua bukan milik kita. Tapi Allah yang punya.

Jom kita bersikap berlapang dada dengan mengamalkan konsep, fikir, risau, bimbang akan nasib kita di sana dan diiringi dengan zikir. Insya Allah. 


Kata Iwan Syahman, "Semua Allah Punya"

3 ulasan :

Nurrul Shuada berkata...

Menarik sangat. Berilmu. Semua org ada pandangan sendiri tapi bila ego jd no 1, psaudaraan pun boleh putus. Semua lupa, tak ke mananya semua ni melainkan ke mati.

Nurrul Shuada berkata...

Menarik sangat. Berilmu. Semua org ada pandangan sendiri tapi bila ego jd no 1, psaudaraan pun boleh putus. Semua lupa, tak ke mananya semua ni melainkan ke mati.

4umyfans berkata...

Itulah kisahnya. Saya terpanggil untuk menulis topik ini disebabkan risau akan perihal yang kamu katakan tu.

Tin Klik-Kluk