Tin Besar

Tin Tong

Khamis, 5 Februari 2015

Kita Mulakan Februari 2015

Bulan Februari baru sahaja bermula. Dan... secara jujurnya teman masih tidak berpeluang dalam mendapatkan kerja. Baik yang part time mahupun full time, kedua-dua itu kelihatan mustahil buat masa ini. Jadi, apa yang patut RKI lakukan?

Disebabkan kekangan-kekangan ini, maka dengan itu saya mulakan langkah untuk 'menghayati cuti' dengan sebenar-benarnya. Dalam erti kata lain, melalui hari-hari cuti semester ini dengan berehat di rumah dan kadangkala keluar ke pekan. Iyalah kan, mungkin Allah nak suruh rehat dulu, bagi masa untuk diri sendiri dahulu sebelum diberikan tanggungjawab yang lain, yang bakal membuatkan diri ini sibuk.

Buat masa ini, rutin mingguan RKI adalah joging di petang hari dan di malamnya, menghadiri kuliah buat tambah sikit-sikit ilmu yang dah makin berkarat. Malah semalam, (Rabu 4.Feb), teman pergi menonton wayang filem Villa Nabila arahan Syafiq Yusof. Filem dokumentari re-enactment yang berjaya mengeluarkan diri daripada kepompong filem-filem kegemaran penonton di Malaysia. Secara peribadi, Syafiq Yusof berpotensi untuk menghasilkan filem yang bermutu di masa akan datang kerana karyanya kali ini diserikan dengan kesan bunyi yang kemas disamping visual dan jalan cerita yang tersusun. Walaupun ceritanya seperti cerita-cerita yang biasa didengar & dilihat, namun usaha beliau harus dihargai dengan pergi menonton beramai-ramai di panggung wayang. Dengan itu, kita sebagai rakyat Malaysia hendaklah mendoakan beliau supaya tak sesat jalan (dalam erti kata lain, kekalkan momentum untuk menghasilkan karya bermutu). Ini merupakan filem pertama dalam bulan Februari yang saya tonton setelah lama merehatkan diri daripada pergi ke panggung wayang.

Setelah lama bersibuk-sibuk di kota sebelum ini, apa salahnya kalau beri peluang untuk diri sendiri menikmati masa lapang kan? Oleh itu, silakan saudara-saudari untuk mengambil sedikit ruang dan masa untuk diri sendiri. Jangan risau, masa tersebut tak terlalu lama, bahkan kawan-kawan akan faham kalau kita 'menyembunyi diri' sebegitu. Asyik nak jaga hati kawan, keluarga, dan orang sekeliling saja kan? Diri sendiri pun mahukan belaian juga.


Psss: Bulan Februari bulan kelahiran RKI. Kalau ada yang nak bagi hadiah, jangan segan-segan untuk zahirkan hasrat kamu ya! haha

Tiada ulasan :

Tin Klik-Kluk