Tin Besar

Tin Tong

Jumaat, 4 Ogos 2017

Sudut Cip Cerpen - Sofea dan Irah

Jarum jam menunjukkan tepat pukul enam petang. Terlihat kelibat Sofea dan Irah sudah bersiap-siap dengan barang mereka, sesekali terdengar omelan kecil mereka betapa gembiranya ingin pulang ke kampung halaman. Lebih menarik apabila mereka kini dapat bercuti lama. Semuanya gara-gara halangan sebuah lembaga hitam yang tidak membenarkan mereka pulang. Mujur ada Pak Kazim yang bijak mnggunakan kepakaran yang ada untuk meloloskan kedua-dua gadis ini. Mereka sangat gembira, jauh sekali untuk melegakan sesak nafas yang ada sebelum ini akibat keletihan berlatih sekian lama di laman.

               Irah yang lebih bertindak seperti seorang kakak yang begitu protective pastinya tidak akan membiarkan lagi Sofea dan dirinya diganggu lembaga hitam. Jadi kali ini mereka menggunakan pesan Pak Kazim supaya sentiasa mengamalkan tiga perkara; gunakan akal, santun dalam bicara serta berkerjasama. Tiga amalan ini sangat memberi kesan pada Sofea dan Irah. Lebih-lebih lagi Irah yang sudah lama terlatih sejak kecil kerana dia merupakan antara anak harapan dalam keluarganya. Manakala Sofea lebih manja dan bersikap keadik-adikan kerana sudah terbiasa, senang segala segi dari hidup. Kedua-duanya mempunyai latar belakang keluarga yang berbeza, bagai langit dan bumi.

               Hari semakin malap, matahari juga hampir selesai tugasnya. Dua gadis dalam perjalanan menuju ke Klang, amat riang diiringi gelak tawa sewaktu dalam bas. Tidak semena-mena, mereka dikejutkan dengan satu panggilan telefon. Nombor yang tak dikenali muncul di skrin telefon. Dalam takut-takut, Sofea mengangkat juga telefonnya.

“Hai... kenapa menghilang?”,suara garau yang keluar dari telefon.

‘Saya...’, jawab Sofea tersekat-sekat. 

               Sofea yang teragak-agak nak meneruskan perbualan, hanya terdiam dan menoleh ke kirinya. Melihat tindakan aneh itu, Ira dengan cepat dan tangkas mengambil telefon Sofea lalu menamatkan panggilan. Sofea hanya tergamam diam, kelu tak terkata. Irah yang perasan keadaan itu hanya diam, memberi ruang buat Sofea berehat. Irah kembali menghalakan pandangannya ke luar tingkap bas. Melihat Irah yang sedang termenung panjang itu, Sofea perlahan-lahan membuka zip beg tangannya. Dia mengeluarkan sekeping kertas.


*bersambung

Tiada ulasan :

Tin Klik-Kluk