Tin Besar

Tin Tong

Jumaat, 7 November 2014

Muzik dan signifikannya mengikut zaman

Andai, dibiarkan ia usang~
Diterangi malap bulan~
Akan tinggal bayang kekosongan~


Itu bait-bait lagu Spring, band yang pernah meniti suatu zaman kegemilangan mereka sebelum ini. Mencengkam, remuk redam susunan kosa-katanya. Kata orang, 'karok lagu ni layan wehh". Ya! Tidak dinafikan, lagu ni RKI rajin juga bawa masa karaoke dengan kawan-kawan dan yang tersayang. Almaklumlah, RKI ni balada dan r&b orangnya. Jadi lagu-lagu yang main soul untuk dinyanyikan, memang kegemaran teman.

Kalau diperhatikan dari sudut zaman lagu-lagu nostalgia ni, kebanyakan lirik-lirik yang terhasil berkisarkan cinta yang terhalang, cinta yang diduga, kisah jejaka dan gadis. Apakah zaman itu zaman kekecewaan atau pola masyarakat ketika itu menghayati melodi yang agak melankolik? "Cakap pun tak guna, tendang pun tak kena", kata Ah Chai kan? Jadi, pada pandangan teman sendiri, berkemungkinan mereka memainkan lirik dan melodi sebegini bertujuan ingin memfokuskan karya masing-masing dalam bidang seni suara dan muzik itu sendiri. Mana tidaknya, bila kita hayati lagu-lagu tersebut, selalunya kita akan dengar muzik yang digarapkan mempunyai variasi. Ada yang sampai, lebih daripada tiga alatan muzik diguna pakai dalam usaha, untuk memberikan yang terbaik dalam penciptaan sesebuah lagu.

Oleh itu, tak salah kalau kita katakan bahawa lagu-lagu yang terhasil daripada zaman itu telah berjaya menyuntik nilai estetika, bukan sahaja pada muzik, bahkan menerusi bait-bait kata dalam penghasilan lirik juga.

"Fuhhh, RKI. Sudahlah tu... Denyut-denyut dah 
kepala bila you dah sembang deep ni" 

Haha. Baiklah, sampai situ saja perbahasan tentang muzik di era lagu-lagu rock balada ni. Jumpa lagi di laman yang lapang beralaskan persepsi yang tiada terpintal sebelum kita disimpulkan masa wujudnya insani. 

layan kejap lirik lagu ni :)

Tiada ulasan :

Tin Klik-Kluk