Tin Besar

Tin Tong

Isnin, 2 Mei 2011

Gula-Gula

Alif.... Ba... Ta...
A... B... C...

. . . aku cair seperti ABC!
(Ammar Azmir, Mrs. Monsterku, 2011)

Atas tu adalah sepotong lirik lagu kawan teman pada persembahan final project kami untuk subjek CTW234 Puisi & Lirik. Kelas ini banyak mengajar aku erti mendalami dan menghayati lirik. Menerusi kelas ini, banyak karya tercetus dan diterjemahkan dalam bentuk persembahan. Teman saja ambil lirik lagu atas ni sebab nak bagi link each other dengan kata-kata atas. Alif, Ba, Ta dengan ABC tu. hahhaiii....

Ni, teman nak tanya. Pernah kamu dengar cerita group ala-ala K-Pop yang menggelarkan diri mereka, Gula-Gula?

"Tak pernah... "
"Pernah."
"Macam... pernah dengar."

Tak kisahlah jawapan kamu macam mana, tapi teman agak speechless tengok group ni. Sebab tak sangka ada rakyat Malaysia buat team ikut influence semasa. Kebanyakan blogger bagi kritikan negatif, tak ketinggalan juga yang bagi sokongan dan kritikan positif. Kamu?

Kalau teman, teman harap sangat Gula-Gula ni pakai pakaian kemas sikit. Tak pun, apa kata mereka pakai baju kebaya dan digayakan dengan seluar panjang ke? Bolehlah ketengahkan culture Malaysia ke peringkat dunia. Biar satu dunia tau kita ada design baju yang power rangers jugak. (hahhaiii.... pendapat teman je ni ye. Terpulang pada juri nak terima ke tak pendapat ni.) Paling tak pun, kalau nak menari, mereka dah pakai seluar panjang. Kan lebih molek di mata semua. Tak apa, teman hanya nak cakap, semoga berjaya pada mereka. Cuma... teman ni jenis suka teliti lagu-lagu yang diketengahkan. Hopefully, lagu-lagunya make sense pada kita semua ye.

Dah lah... saja je nak merapu pagi-pagi celik ni. Teman nak sambung merantau lagilah, cari idea, cari ilham, cari apa yang tersirat kat muka bumi ni. Ada siapa-siapa nak ikut? Angkat kening angkat bahu sekarang! haha.



Tengok kucen ni, hensem kan?
Siap berserban lagi.
: )

credit pada saudara!

10 ulasan :

cik azeya berkata...

aku rase kalau group ni pakai senonoh sikit, tak lah org lain hentam macam peluru berpandu. kalau pakaian macam kanak kanak tadika, urgh. geli geli. gelilah aku nak taip. hahah. thanks komen aku.

err takpe kan gune aku-kau. aku tak reti ckp teman2. sori kalau nmpk kasar. :)

Miss Shikio berkata...

tak suka lah group tu

ini Malaysia, negara Islam. Agak2 lah kalau nak berpakaian pon. Tak payah smpai nak pakai skirt lah, diorg tu x bleh jadi mcm wonder girl and SNSD!

huhuhu~

Amoi berkata...

masih belum dengar lagu dorang.

malas nak nilai.

kalau lagu best apa salahnya sokong!

yusra ! berkata...

comelnye kucing tuh !!

Doktor Love berkata...

sayangku, gula2 tu dulu asalnya dari grup guli2.tpi oleh krana nmanya agk kmpung, jdi ditukarkn pda gula2.haaa.kalo nk taw lgi,diorang tu dulu pkai kain btik n t shirt je. tpi mcm biasalah org malaysia ni mna pndg pnampilan mcm tu. diorang ni kutuk je lbih,pdahal diorang ska artis berpkaian cmtu.hehe...
ce kome pikio balik.
ape betui x pndangan tman nehhh.

4umyfans berkata...

cik azeya < betul tu. pakaian biar kemas n sopan sikit baru orang sokong.

tak pa... teman no hal cakap aku-kau. teman pun gila2 jugak orangnya. heEeee.

4umyfans berkata...

miss shikio < teman setuju dengan kamu! angkat kening semua macam miss shikio.

4umyfans berkata...

amoi < teman teringin nak dengar lagu deme macam mana. jom2 dengar.

4umyfans berkata...

yusra ! < teman waktu mula2 jumpa gambar kucen ni, terus teman berkenan. memang comel! yeayy!

4umyfans berkata...

doktor love < sayangka, kata2 kamu tak ubah macam orang minum teh o panas di warung pagi2 hari. sangat yeayy! n betul pandangan kamu tu.

Tin Klik-Kluk