Tin Besar

Tin Tong

Ahad, 24 Mac 2013

2013 Sebuah Kejutan

Dalam pertempuran antara lapang dan sempit, kini magisnya kian menyusul menjelang sempit sudah mula ingin bersahabat denganku. Sebolehnya, biarlah sempit saja yang berada disisiku. Hal ini mungkin hanya harapan pada sempit tetapi bagaimana pula aku? Aku mula mendambakan lapang. Alangkah indahnya kalau masih lapang. Lapang masa, lapang tenaga, lapang minda dan paling penting, lapang rehat. Aku mula merindui lapang.


"Dei macha, apa lu cakap ni?"

"Betul cakap dia. Apa awak cakap ni RKI?"


Bertenang ya para pembaca sekalian. RKI dah bagi kamu semua terkejut ya? Ya, memang lama RKI tak menulis di sini kerana RKI dah mula sibuk dengan pelbagai perkara dan itulah yang dimaksudkan dengan sempit. Memang kini, RKI rindukan masa lapang.

Macam ni....

 Paling tidak pun, dapatlah berehat, main tenis sambil bernyanyi lagu "Ajari Aku". Adalah rasa tenangnya daripada sempit dengan hal-hal yang agak penting sebenarnya. Tapi tak apa, sebab syukur juga dapat rasa kesempitan dan kesuntukan masa ini. Boleh melatih RKI untuk fokus dengan apa yang dilakukan. Setelah teliti artikel terdahulu, teman fikirkan bahawa persoalan dalam Kembalikan Langkahmu ini sudah terjawab sedikit demi sedikit.

Mulanya, teman dah terlepas pada Sayembara Puisi, Cerpen & Novel anjuran ITBM awal Januari 2013 ni, jadi teman ambil inisiatif untuk gandakan asakan dengan mengisi dan menyertai sebanyak mana penyertaan yang ada di Malaysia mahupun di luar negara. Maka tercetuslah pengisian borang pada Pertandingan Filem Pendek Inspirasi P. Ramlee (Februari), Mustafa Davis Photo Challenge (Februari), Kembara Penulis Muda ke UK (Mac)....

Disebabkan terlepasnya peluang menghantar puisi ke sayembara anjuran ITBM itu, maka asakan-asakan berikutnya tercetus ke arah pertandingan serta penyertaan-penyertaan lain kerana bagi RKI, setelah rugi di ITBM, sepatutnya RKI lakukan sesuatu. Alhamdulillah, terkini, andai diizinkan Allah, teman akan berangkat ke Thailand bagi Amazing Thailand Film Challenge (Mac) 2013 bersama seorang rakan. Secara tak langsung, terubatlah hati walau tak berkesempatan mengikut keluarga pergi umrah, (juga Mac, mereka baru berlepas ke Madinah semalam) tak berkesempatan melakukan kembara di bumi UK, tetapi Allah beri peluang menjelajah Thailand. Merasai malah menikmati perbezaan budaya masyarakat lain. Semoga dengan inspirasi hadiah Ilahi ini, melahirkan rasa kesenangan dan ketenangan bukan sahaja kepada teman, tetapi turut dirasa oleh kome-kome semua.  

Tiada ulasan :

Tin Klik-Kluk