Tin Besar

Tin Tong

Selasa, 26 April 2011

Meleleh

Satu pagi yang hening... Zam terjaga tatkala mendengar azan Subuh. Tidurnya panjang... lama... Puncanya, dia keletihan semalamnya akibat perjalanan yang panjang. Zam semalam keluar dengan kawan-kawan dan lalui macam-macam peristiwa yang tak tentu hala. Elok dah sedar dari tidur, Zam terkenang mimpinya tadi.

Zam yang baru sedar dari lena masih layan siri mimpi kali ni. Dia masih rasakan yang dia di alam mimpi lagi. Nak buat macam mana, mimpi masih di fikiran. Lepas dia tengok jam tangannya, dia baru sedar yang dia dah bangun dari tidur. Mimpi yang Zam dapat kali ni best sikit. Zam mimpi zaman sekolahnya. Waktu tu, dia masih lagi aktif dalam marching band. Tapi sayang... dalam mimpi Zam, dia tak dapat main alat-alat muzik semua tu.

Malah, Zam tak dapat jugak nak rasai jiwa bagaikan orkestra dia tu kerana dia seakan menonton televisyen dalam melihat babak mimpinya ini berlangsung. Zam tak puas hati. Mungkin kerana Zam masih impikan untuk kembali menjiwai muzik-muzik seumpama itu. Dalam mimpi ini, Zam hanya dapat tengok sekumpulan geng marching band tengah tuning untuk main beberapa buah lagu.

Zam dulunya sang konduktor marching band. Dia tak boleh dengar kalau muzik dah berkumandang, mulalah aura-uara konduktor dia tu datang. Zam berusaha turun ke tempat geng-geng tu layan muzik. Elok je dia sampai, dia nak conduct lah muzik tu. Harapannya... tapi memang tak dapat pun.

"Cis!", kata Zam.


Elok tengah layan-layan lagu dalam mimpinya tu, Zam pun terkejut dek azan Subuh. Zam yang mamai-mamai mula menyegarkan diri untuk membuat persiapan, berhubung dengan Maha Pencipta. Selesai berhubung, Zam lepak ke depan PC milik kawannya. Zam online. Buka laman sosial, baca newspaper Berita Harian, semak visitors blognya dan acara paling tasmat dalam diri dia, blog walking.

Tengah sedap-sedap dia online, tiba-tiba ada yang meleleh keluar dari ruang rongga tubuhnya. Masa ni, Zam cool je. dia pun pergilah ke tandas untuk basuh benda yang memeleh dari rongganya itu.

"Fuhh! Lega aku dah basuh hidung ni." , Zam bersyukur.


Dia sambung layari ombak internet. Tak sampai beberapa minit, hidungnya meleleh lagi dengan hingus. Okay, kena pergi tandas lagilah jawapnya dia. Zam tak putus asa. Sanggup lagi dia ulang-alik bilik air tu. Nasiblah bilik air dekat dengan bilik tidur.

"Harap-haraplah tak meleleh lagi hinguih ni.", Zam pasrah.


Zam ingat, lepas dia dah basuh hidung dia sekali lagi, dia pun legalah tak payah diganggu lagi masanya melayan internet. Tengok-tengok, tak sempat nak hangatkan kerusi, dah... kena bagun lagi...

"Hmm, alamatnya aku memang nak give up daripada online ni. Time aku nak online, ade je halangan. Asyik dok bangun, duduk... bangun... duduk kena bangun lagi! Dah lah mimpi tadi pun tak puas. Aduhai... sabarlah Zam. Dugaan penghapus dosa." , Zam menghembuskan kata-kata terakhir dalam kisah ni.


Zam kemudiannya terus menyambung rutinnya itu biarpun dia kena ulang-alik bilik air. Dia terus menulis... ber blogging dan blog walking...




*tasmat : unsur woww.*



*kalau kamu semua kena macam
ni, apa perasaan kamu?
Ce ceghite... ce ceghite. hahhaiii....*

5 ulasan :

Miss Shikio berkata...

apa kebendanya ni..

hahahha~

pening2 lalat sket... LOL~

Doktor Love berkata...

Kirim salam kt Zam hinguih meleleh tu.

4umyfans berkata...

miss shikio < haha. kamu pening lalat? jom teman bawakkan ke KAMPUNG PENING LALAT dalam filem P.Ramlee tu. tu hingus meleleh lah, kawan. skang ada faham?


Dr love < nanti teman kirim salamkan kat Zam hinguih tu ye. heEeee....

hijau berkata...

zam tu rekaan ke watak betul? hahaha... macam tuan pnye blog R.K.I. ni je... :-D

4umyfans berkata...

Watak Zam tu ada rekaan dan ada watak teman juga. tQ bagi soalan yang yeayy!

Tin Klik-Kluk